Zakdoekje leggen, verborgen afscheid

Irene schreef een boek over het herkennen van- en omgaan met verborgen verlieservaringen, getiteld Zakdoekje leggen, verborgen afscheid. Deze raamvertelling helpt om verschillende vormen van verscholen verlies in te zien en te verwerken, zodat er uiteindelijk rust gevonden wordt. Zo kan het leven weer omarmd worden en komt er ruimte vrij voor nieuwe kansen.

 

Interesse in het boek?

Bestel Zakdoekje leggen via info@verhaalenbeeld.nl ISBN 978-90-812345-2-8 en betaal alleen €6,00 verzendkosten!

Recensies:

Biblion

De auteur, praktiserend psycholoog en kunstenares verzamelde in deze bundel een tiental verhalen die zich afspelen rond het thema ‘afscheid’. De korte verhalen zijn geïllustreerd met passende kunstwerkjes en korte gedichten en hebben te maken met afscheid nemen in een zeer brede betekenis. Afscheid heeft altijd te maken met verlies, maar dat kan betrekking hebben op van alles; gezondheid, gewoonten, levensfases, illusies, zekerheden of diepgevoelde wensen.

…Een associatief en poëtisch boekje vol voor velen herkenbare verhalen over een belangrijk thema.

HDC Media, o.a. het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad, mei 2011

…Leren afscheid nemen is essentieel om te groeien, stelt de schrijfster. Maar weinig mensen staan stil bij gevoelens als pijn, verdriet, teleurstelling, angst en woede. We duwen ze weg of compenseren ze. ‘We blijven rondlopen in onze prinsessenjurk, we doen alsof de wereld een groot sprookje is.’ Maar pijn, tegenslag en verdriet horen nu eenmaal bij het leven. Dus: trek uit die prinsessenjurk, sta stil bij gevoelens en maak ruimte voor iets nieuws, is de rode draad van dit boek. De schrijfster illustreert dit aan de hand van negen verhalen over vrouwen die op de een of andere manier vastliepen in hun leven. Daarbij gaat het om verlies, boosheid over een jeugd die geen jeugd was, het loslaten van kinderen en andere soms pijnlijke zaken. Verlies verschijnt in verschillende gedaanten. ‘Zakdoekje leggen’ helpt ze te herkennen en te verwerken…

Los Magazine, januari 2011, op internet

Het is niet geheel alledaags te noemen: een pas verschenen debuut van een Leidse psychologe. Dit geldt ook absoluut voor de multidisciplinaire inhoud. Binnen een raamvertelling weet Irene Kurpershoek op een bijzonder toegankelijke manier het onderwerp ‘verlies’ te benoemen. Dit alles omlijst door haar puntige gedichtjes en prachtige illustraties. Rouwen: hoe vaak wordt dit onderwerp niet gekoppeld aan overlijden. Maar rouwen omvat veel meer onderwerpen. Ook het verlies van een baan, een verhuizing, een verloren droom of bijvoorbeeld nooit uitgekomen ouderschap; er komen nare gevoelens aan te pas. En als deze, mits herkend, tot leven mogen komen hoeft rouw niet te stagneren. Een voorbeeld daarvan geeft Kurpershoek met het stellen van de waaromvraag. Door deze om te vormen naar het ís zo open je daarmee de realiteit en kun je verder. Want: stilstaand water kan niet stromen. Door haar speelse manier van schrijven, met daarin ontzettend veel leuke en vakkundige tips, heeft Irene Kurpershoek ervoor gezorgd dat met Zakdoekje Leggen het woord ‘zelfhulpboek’  voorgoed verlost is van zijn enigszins negatieve bijklank.

 

…De kritieken zijn lovend en de exemplaren van dit debuut gaan als warme broodjes over de toonbank…

…Een boek dat in ieder huishouden thuishoort, want verlies hoort nu eenmaal bij het leven…

Leidraad, zomer 2011

…Een boek vol herkenning, met tips om rust te vinden en de draad weer op te pakken…

LEF Magazine, april 2012

… in de vorm van korte verhalen met bijpassende illustraties en korte gedichten. Afscheid nemen is volgens de schrijfster veel ruimer dan afscheid nemen van iemand die overlijdt. Iedereen krijgt in het leven te maken met vele soorten rouwverwerking.

Psycholoog Irene Kurpershoek in Leiden

Stuur een beveiligde mail naar Irene